Οδυσσέας Ελύτης

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ξενοφώντος Ελληνικά 2.3. 50-56

Με τα φύλλα εργασίας που ακολουθούν επιχειρήθηκε μια συνολική ερμηνευτική προσέγγιση της διδακτικής ενότητας 2.3. 50-56 των Ελληνικών του Ξενοφώντα. Στόχος της προσέγγισης αυτής ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές τη δεινή θέση των Αθηναίων μετά την επιβολή του ολιγαρχικού καθεστώτος και την επικράτηση παρακρατικών μηχανισμών, προσεγγίζοντας το κείμενο όχι μόνο ιστορικά αλλά και συγχρονικά, διαθεματικά (κάνοντας σύγκριση με άλλα κείμενα), με τρόπο διερευνητικό, βιωματικό, διαδραστικό (με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της ζωγραφικής) και θεατροπαιδαγωγικό.

 ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ξενοφώντος Ελληνικά 2.3. 50-56


Το FlipSnack περιλαμβάνει εργασίες των μαθητών του Α2 τμήματος Λυκείου Ν.Περάμου στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, οι οποίες αφορούν τη διδακτική ενότητα των Ελληνικών του Ξενοφώντα 2.3. 50-56.

Ξενοφώντος Ελληνικά 2.3. 50-56


Tις εικόνες, που αναπαριστούν τη δίκη και το τέλος του Θηραμένη, σχεδίασαν οι μαθήτριες Ιωάννα Κύρκου και Ελισάβετ Μητριτζώνη

Ξενοφώντος Ελληνικά 2.3. 50-56


H DIKH
H DIKH 2
 H DIKH 3
H DIKH 4
H DIKH 5

Τα κόμικ δημιούργησε ο μαθητής του Α2 τμήματος Στάθης Κομματάς

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Έκθεση Α΄ Λυκείου, Νεότητα

Ο σύνδεσμος που ακολουθεί παραπέμπει σε αρχείο, το οποίο περιλαβάνει την αφόρμηση και τα φύλλα εργασίας, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη διδασκαλία των θεματικών ενοτήτων που αφορούν την νεότητα (εφηβεία, πρότυπα νέων, χάσμα γενεών, αγάπη και έρωτας, ελεύθερος χρόνος) στο μάθημα της Έκθεσης Α΄ Λυκείου.

ΑΦΟΡΜΗΣΗ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Έκθεση Α΄ Λυκείου, Νεότητα


Eργασίες των μαθητών του Α3 τμήματος στην Έκθεση και στις θεματικές ενότητες που αφορούν την νεότητα: εφηβεία, πρότυπα των νέων, χάσμα γενεών, αγάπη και έρωτας, ελεύθερος χρόνος.

Έκθεση Α΄ Λυκείου, Νεότητα


Τα prezi αποτελούν εργασίες των μαθητών του Α3 τμήματος Λυκείου Ν.Περάμου στο μάθημα της Έκθεσης και τις θεματικές ενότητες που αφορούν τη νεότητα (εφηβεία, πρότυπα νέων, χάσμα γενεών, αγάπη και έρωτας, ελεύθερος χρόνος). Συγκεκριμένα αποτελούν δραστηριότητες που περιγράφονται στα παραπάνω φύλλα εργασίες. Τις παρουσιάσεις prezi, με τη σειρά που εμφανίζονται στην ανάρτηση, έκαναν οι μαθητές Γεωργία Σφόλια, Ελένη Σαμαρά, Ζωή Σιαγκούρη, Χριστίνα Τσιτσιμπή και Διονύσης Σπυρίδης.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Τα φύλα στη λογοτεχνία, Προαναγνωστικό στάδιο

Ο σύνδεσμος που ακολουθεί παραπέμπει σε κείμενα που αξιοποιήθηκαν κατά τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας Α΄ Λυκείου στη θεματική ενότητα "Τα φύλα στη λογοτεχνία", κατά το στάδιο πριν από την ανάγνωση.

ΤΑ ΦΥΛΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΑΦΟΡΜΗΣΗ

Τα φύλα στη λογοτεχνία, Προαναγνωστικό στάδιο



το προξενιό του Βροντάκη from katoporiani on Vimeo.

Tα βίντεο αξιοποιήθηκαν στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας Α΄ Λυκείου, στη θεματική ενότητα "Τα φύλα στη λογοτεχνία", κατά το στάδιο πριν από την ανάγνωση.

Τα φύλα στη λογοτεχνία, Αναγνωστικό στάδιο και μετά την ανάγνωση

Τα φύλλα εργασίας που ακολουθούν περιλαμβάνουν τα κείμενα, τις εργασίες και δραστηριότητες, με τα οποία ασχολήθηκαν οι μαθητές του Α3 τμήματος Λυκείου Ν.Περάμου στη θεματική ενότητα "Τα φύλα στη λογοτεχνία", κατά το αναγνωστικό στάδιο και το στάδιο μετά την ανάγνωση κειμένων της Λογοτεχνίας Α΄ Λυκείου.


ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Tα φύλα στη λογοτεχνία, Πατριαρχική οικογένεια



Στην εικόνα είναι ενσωματωμένα κείμενα και εργασίες της ομάδας των μαθητών με θέμα την "πατριαρχική οικογένεια", στο μάθημα της Λογοτεχνίας Α΄ Λυκείου και στη θεματική ενότητα "Τα φύλα στη λογοτεχνία"

Τα φύλα στη λογοτεχνία, Η προίκα


Στην εικόνα είναι ενσωματωμένα κείμενα και εργασίες της ομάδας των μαθητών με θέμα την "προίκα", στο μάθημα της Λογοτεχνίας Α΄ Λυκείου και στη θεματική ενότητα "Τα φύλα στη λογοτεχνία"

Τα φύλα στη λογοτεχνία, Η μητρική αγάπη



Created with Padlet
To padlet περιέχει κείμενα και εργασίες της ομάδας μαθητών με θέμα τη "μητρική αγάπη, στο μάθημα της Λογοτεχνίας Α΄ Λυκείου και στη θεματική ενότητα "Τα φύλα στη λογοτεχνία"

Tα φύλα στη λογοτεχνία, Η αγάπη και ο έρωτας


To padlet περιέχει κείμενα και εργασίες της ομάδας των μαθητών με θέμα την "αγάπη και τον έρωτα", στο μάθημα της Λογοτεχνίας Α΄ Λυκείου και στη θεματική ενότητα "Τα φύλα στη λογοτεχνία"

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Ξενοφώντος Ελληνικά 2.2. 16-23

Με τα  φύλλα εργασίας που ακολουθούν επιχειρήθηκε μια συνολική θεώρηση της ενότητας 2.2. 16-23 των Ελληνικών του Ξενοφώντα, με στόχους:
α) να εμβαθύνουν οι μαθητές στο ιστορικό κείμενο, κατανοώντας τους λόγους αποδοχής της συμφωνίας που πρότειναν οι Λακαιδεμόνιοι στους Αθηναίους
β) να επισημάνουν τους βαθύτερους λόγους για τους οποίους οι Σπαρτιάτες και οι άλλοι Έλληνες κράτησαν τη συγκεκριμένη στάση απέναντι στους Αθηναίους
γ) να προσδιορίσουν το ρόλο της διπλωματίας στην εξέλιξη του πολέμου
δ) να κάνουν σύγκριση με τη σύχρονη εποχή, προσδιορίζοντας αν η ανθρωπότητα είναι σήμερα απαλλαγμένη από (εμφύλιους) πολέμους και να καταγράψουν τις απόψεις τους για την επίτευξη ειρηνικής συμβίωσης
ε) να προσεγγίσουν διαθεματικά το κείμενο του Ξενοφώντα, κάνοντας σύγκριση με παράλληλα κείμενα
στ) να προσλάβουν βιωματικά το κείμενο, εκφωνώντας υποθετικούς διαλόγους ανάμεσα στα πρόσωπα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο ή γράφοντας δημοσιογραφικά κείμενα που θα μπορούσαν να διαβαστούν εκείνη την εποχή
ζ) να καλλιεργήσουν έτσι την ενσυναίσθηση και να χαρούν το κείμενο
η) να χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια της τεχνολογίας για να προσλάβουν καλύτερα και ευχάριστα το αρχαίο κείμενο με τη δημιουργία χάρτη και κόμικ
θ) να δραματοποιήσουν διαλόγους μέσα στην τάξη με βάση το ιστορικό κείμενο.

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ξενοφώντος Ελληνικά 2.2. 16-23


Το ηλεκτρονικό βιβλίο περιλαμβάνει εργασίες των μαθητών του Α1 τμήματος Λυκείου Ν.Περάμου, που έγραψαν στα Ελληνικά του Ξενοφώντα, στις παραγράφους 16-23 του Βιβλίου 2, Κεφαλαίου 2.

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ξενοφώντος Ελληνικά 2.2. 16-23


Το χάρτη δείχνει της κινήσεις του Θηραμένη προς το Λύσανδρο και τη Σπάρτη σχεδίασε με το photoshop ο Στέφανος Καλλιπολίτης, μαθητής του Α1 τμήματος Λυκείου Ν.Περάμου.

Ξενοφώντος Ελληνικά 2.2. 16-23


thiramenis
thiramenis 1
thiramenis 2
thiramenis 3
thiramenis 4
thiramenis 5
thiramenis 6

Tα κόμικ δημιούργησε ο μαθητής του Α1 τμήματος Λυκείου Ν.Περάμου Στέφανος Καλλιπολίτης με τη βοήθεια του Ανδρέα Αθανασιάδη.