Οδυσσέας Ελύτης
Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017
Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017
Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Το μοιρολόγι της φώκιας
Σχέδιο: Χριστίνα Ι. |
Στα φύλλα εργασίας που ακολουθούν εμπεριέχεται μια πρόταση διδασκαλίας για το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Το μοιρολόγι της φώκιας" στη Β΄ τάξη του Λυκείου.
Το βίντεο που ακολουθεί δημιούργησε η μαθήτρια Ελένη Γ.
Θουκυδίδου, Περικλέους Επιτάφιος, Κεφάλαιο 39
Θουκυδίδου, Επιτάφιος του Περικλή, Κεφάλαιο 38
Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιος, Κεφάλαιο 37
Ερωτήσεις για τη διδασκαλία του κεφαλαίου 37 από τον Επιτάφιο του Περικλή στη Β΄ τάξη Λυκείου.
Θουκυδίδου, Περικλέους Επιτάφιος, Κεφάλαια 35-36
Ερωτήσεις για τη διδασκαλία των κεφαλαίων 35-36 του Επιταφίου του Περικλή από μετάφραση.
Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017
Γεωργίου Βιζυηνού, Ποίος ήτον ο φονεύς του αδερφού μου
Κολάζ Βαρβάρα Κ. |
Στον παρακάτω σύνδεσμο ακολουθεί μια πρόταση διδασκαλίας για το διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού "Ποιος ήτον ο φονεύς του αδερφού μου" στη Λογοτεχνία της Β΄ Λυκείου.
ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΊΑΣ
Στη συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε μια "συνέντευξη" με το Βιζυηνό από τον μαθητή Γιάννη Ρ. και μια αφίσα που "τοιχοκόλλησε η αστυνομία της Βιζύης για την ανακάλυψη του φονιά" από τον Μιχάλη Β.
Διονυσίου Σολωμού, Ο Κρητικός
Σχέδιο Αθηνά Γ. |
"Ω κακόμοιρε Κρητικέ…που στην φουρτουνιασμένη θάλασσα ταξιδεύεις και βλέπεις τις αστραπές, μέχρι να βρεις στεριά. Να είσαι δυνατός και να μην φοβάσαι. Εγώ πάντα δίπλα σου θα βρίσκομαι, ποτέ δεν θα σ’ αφήσω. Ακόμα κι αν φύγω μακριά, θα σε νιώθω δίπλα μου, όπως με νιώθεις κι εσύ. Δακρύζω για την μοίρα μας…όμως ξέρω ότι θα τα καταφέρεις." Νικολέτα Σ.
Σχέδιο Αθηνά Γ. |
Πέμπτη 11 Μαΐου 2017
Παράδοση και μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση
Τετάρτη 10 Μαΐου 2017
Εαρινό φεστιβάλ θεάτρου και κινηματογράφου στο Λύκειο Ν.Περάμου
Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας των ευρωπαίων εταίρων μας πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις που στοχεύουν στην καλλιέργεια της θεατρικής και κινηματογραφικής παιδείας των μελών του προγράμματος. Τις δράσεις αυτές θα δείτε στην ιστοσελίδα του Λυκείου μας.
Τρίτη 18 Απριλίου 2017
Κεφάλαιο 6ο, Ενότητα 1η : Αναζήτηση κριτηρίου ηθικής ορθότητας
Aρχές Φιλοσοφίας Β΄ Λυκείου, Φύλλο εργασίας
Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017
25η Μαρτίου 2017
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017
Αφιέρωμα στην Ποίηση
Την Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, οι μαθήτριες του τμήματος Γ2 Ανθρωπιστικών Σπουδών παρουσίασαν σε όλους τους μαθητές της Γ΄ τάξης ένα αφιέρωμα στην Ποίηση. Το αφιέρωμα αυτό, το οποίο προετοίμασαν στο μάθημα της Λογοτεχνίας Ανθρωπιστικών Σπουδών, επιλέγοντας ποιήματα που τους άρεσαν και οργανώνοντάς τα με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους, περιλάμβανε αφηγήσεις, απαγγελίες και τραγούδι. Με τον τρόπο αυτό προσπάθησαν να δείξουν ότι η Ποίηση είναι μια τέχνη ζωντανή, ότι μας επιτρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα με «ανοιχτά πάντα κι άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας», και ότι μπορεί έτσι να μας οδηγεί από το αγεωμέτρητο χάος στη γεωμετρία της ζωής...
Ακολουθεί η παρουσίαση της εκδήλωσης στο slideboom.
Κυριακή 12 Μαρτίου 2017
Έκθεση Α΄ Λυκείου, Θέματα για συζήτηση σχετικά με την εφηβεία
To slideshare περιέχει μια πρόταση για ομαδοσυνεργατική διδασκαλία των θεμάτων για συζήτηση, στις σελίδες 118-130 του σχολικού βιβλίου Έκθεσης Α΄ Λυκείου. Τα θέματα αυτά αναφέρονται στην εφηβεία, τα πρότυπα των νέων, το χάσμα γενεών, τον ελεύθερο χρόνο των νέων και την αγάπη και τον έρωτα.
Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017
Όνειρο στο κύμα, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Σχέδιο: Σωτηρία Κ. |
Σοφία Ζ.
Τα φύλα στη λογοτεχνία...μετά την ανάγνωση
Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017
Τα φύλα στη λογοτεχνία...κατά την ανάγνωση
Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017
Τα "Ελληνικά" του Ξενοφώντα σε ένα ρεπορτάζ...
Η μεταγραφή του αρχαίου ελληνικού κειμένου σε ρεπορτάζ ξεκίνησε ήδη από τον Σεπτέμβριο, όταν οι μαθητές του Α1 έγραφαν στον τέλος κάθε διδακτικής ενότητας το δικό τους κείμενο ως ανταποκριτές, στηριζόμενοι στο πρωτότυπο αρχαίο κείμενο, και το δραματοποιούσαν στην τάξη. Η συγκεκριμένη εργασία, ως μια βιωματική και θεατρική τεχνική, στόχο είχε την καλύτερη κατανόηση του αρχαίου κειμένου, την συμμετοχή των μαθητών στα δρώμενα του Πελοποννησιακού Πολέμου και τη συνειδητοποίηση ότι «βιαίος διδάσκαλος ὁ πόλεμος» μέσα από τη χαρά της δημιουργίας στην τάξη. Με το τέλος του Α΄ τετραμήνου και την ολοκλήρωση των «Ελληνικών» του Ξενοφώντα, οι μαθητές παρουσίασαν συνολικά το ρεπορτάζ τους στα υπόλοιπα τμήματα της Α΄ Λυκείου. Φωτογραφίες και βίντεο από τη δραματοποίηση του ρεπορτάζ μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του λυκείου.
Στο παρακάτω άλμπουμ μπορείτε να δείτε εικόνες και χάρτες που χρησιμοποιήθηκαν για προβολή, κατά το θεατρικό δρώμενο.
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017
Θέματα για συζήτηση σχετικά με το διάλογο
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017
Προφορικός και γραπτός λόγος
Διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία της ενότητας "Προφορικός και γραπτός λόγος", στις σελίδες 88-105 της Έκθεσης Α΄ Λυκείου, αντλημένη από την Πολύτροπη Γλώσσα
Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017
Σενάρια λογοτεχνίας Β΄ Λυκείου, δημοσιευμένα στον Πρωτέα
To αρχικό σενάριο με θέμα την πόλη του Ρεθύμνου στη λογοτεχνία εφαρμόστηκε στην Νέα Πέραμο Καβάλας, γι' αυτό και τροποποιήθηκε προσαρμοσμένο στην πόλη της Καβάλας.
Γ. Μ. Βιζυηνός: το μόνον της ζωής του ταξείδιον… στο διήγημα
To αρχικό σενάριο εκπονήθηκε ως εισαγωγικό στο διήγημα αλλά επειδή η εφαρμογή του πραγματοποιήθηκε το μήνα Δεκέμβριο, τροποποιήθηκε και εφαρμόστηκε ως ανακεφαλαιωτικό σενάριο στο διήγημα, το οποίο ήδη διδάχτηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Θέματα για συζήτηση σχετικά με τη γλωσσομάθεια
Το φύλλο εργασίας σε ομάδες, αντλημένο από την Πολύτροπη Γλώσσα, αξιοποιήθηκε για τη διδασκαλία των θεμάτων για συζήτηση, σχετικών με τη γλωσσομάθεια και το διαδίκτυο, στο μάθημα της Έκθεσης Α΄ Λυκείου.