Οδυσσέας Ελύτης

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Eπίσκεψη του συγγραφέα Κοσμά Χαρπαντίδη



Την Πέμπτη, στις 5 Μαρτίου 2015, επισκέφτηκε την τάξη μας ο συγγραφέας κ. Κοσμάς Χαρπαντίδης. Η επίσκεψη αυτή, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος Νεοελληνική Λογοτεχνία Β΄ Λυκείου, έπειτα από την εκπόνηση διδακτικού σεναρίου με θέμα «Πόλη και Λογοτεχνία» σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.
Ένας από τους κύριους σκοπούς της διδασκαλίας της λογοτεχνίας είναι η επαφή των μαθητών με αντιπροσωπευτικά έργα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που τροφοδοτούν τη συζήτηση γύρω από σύγχρονα προβλήματα και νέες αισθητικές τάσεις. Έτσι φιλόλογος και μαθητές της Β΄ τάξης επέλεξαν να γίνουν «ιχνηλάτες τόπων» μέσα από τα έργα του Κοσμά Χαρπαντίδη «Μανία Πόλεως» και «Οι εξοχές των νεκρών», στα οποία προβάλλεται ο τόπος μας.  Με τον τρόπο αυτό γίνεται φανερό ότι η λογοτεχνία βρίσκεται σε μια συνεχή αλληλεπίδραση με την πόλη, όπου χρόνος, τόπος, μνήμη, και ιστορία, αλληλένδετα, διαμορφώνουν στάση ζωής και πολιτισμό. Ο Οδυσσέας Ελύτης εξάλλου σημείωσε «Μνήμη του τόπου μου σε λένε Άθω και σε λένε Πίνδο».
Ο κ. Χαρπαντίδης, του οποίου το λογοτεχνικό έργο αφορμάται συχνά από την πόλη της Καβάλας, αναφέρθηκε στην παλιότερη, γραφική όψη της πόλης μας, πριν μετατραπεί σε σύγχρονη τσιμεντούπολη, τότε που έκαναν την εμφάνισή τους πολλά αρχοντικά σπίτια και καπναποθήκες. Επισήμανε επίσης την πολυπολιτισμική όψη της πόλης, καθώς η Καβάλα κατοικούνταν από διάφορες εθνότητες εκτός από τους Έλληνες μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών και την προσφυγιά. Τόνισε τέλος τη σημασία της Καβάλας ως περάσματος στην ανατολή λόγω του λιμανιού και της γεωγραφικής της θέσης επί της Εγνατίας οδού.
Στη συνέχεια οι μαθητές απηύθυναν διάφορες ερωτήσεις στο συγγραφέα, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για το έργο του και γενικότερα για τη λογοτεχνική ενασχόληση. Ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι αποτελεί την πρώτη ύλη της λογοτεχνίας, ποια προβλήματα αντιμετωπίζει ο συγγραφέας, πόσος χρόνος χρειάζεται μέχρι την έκδοση ενός βιβλίου, πώς καταφέρνει ένας λογοτέχνης να συνδυάζει την άσκηση του επαγγέλματος του με τη λογοτεχνική παραγωγή, γιατί η πόλη μας κατέχει κεντρική θέση στο έργο του κ.ά.
Μια διδακτική ώρα ήταν πολύ μικρή, για να καλύψει όλες τις απορίες των μαθητών, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη συζήτηση με το συγγραφέα, απολαμβάνοντας τον άμεσο και πηγαίο λόγο του…
Περισσότερα για τον Κοσμά Χαρπαντίδη στη Βιβλιο-net και στο ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου