Οδυσσέας Ελύτης

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Ξενοφώντος Ελληνικά 2.1, 27-29


Ξεφυλλίστε το βιβλίο, για να δείτε σε εικονογράφηση το στρατήγημα του Λυσάνδρου

Book titled 'Το στρατήγημα του Λυσάνδρου.'Read this free book made on StoryJumper

Θέμα: Το στρατήγημα του Λυσάνδρου, η συντριβή των Αθηναίων και η σωτηρία του Κόνωνα 

 Μετάφραση
        Ο Λύσανδρος την πέμπτη ημέρα, αφότου οι Αθηναίοι έπλεαν εναντίον του, διέταξε αυτούς που κατασκόπευαν τους Αθηναίους κατά διαταγή του, όταν δουν αυτούς να έχουν αποβιβαστεί και να είναι διασκορπισμένοι στη χερσόνησο (πράγμα ακριβώς που οι Αθηναίοι συνήθιζαν να κάνουν κάθε μέρα όλο και περισσότερο, γιατί τα τρόφιμα τα αγόραζαν από μακριά και περιφρονούσαν φυσικά το Λύσανδρο, διότι δεν έβγαινε από το λιμάνι για να τους αντιμετωπίσει), να επιστρέψουν με τα πλοία πίσω σ’ αυτόν και να υψώσουν μια ασπίδα στο μέσο της διαδρομής. Κι αυτοί εξετέλεσαν αυτά, όπως τους πρόσταξε.
Τότε ο Λύσανδρος έδωσε αμέσως σήμα να ξεκινήσει ο στόλος ολοταχώς· συμπορευόταν ο Θώραξ με το πεζικό του. Ο Κόνων, μόλις είδε την επιθετική κίνηση των εχθρών, έδωσε σήμα (στους στρατιώτες) να τρέξουν αμέσως στα πλοία. Επειδή όμως οι άνθρωποι είχαν διασκορπιστεί, άλλα πλοία βρέθηκαν με δύο μόνο σειρές κωπηλάτες, άλλα με μία και άλλα τελείως άδεια· μόνο το πλοίο του Κόνωνα και άλλα εφτά, που βρέθηκαν επανδρωμένα κοντά του, όλα μαζί βγήκαν στ’ ανοιχτά μαζί και η Πάραλος, ενώ όλα τα άλλα ο Λύσανδρος τα κατέλαβε στην ακτή. Επίσης, στην ακτή αιχμαλώτισε τους περισσότερους άνδρες· μερικοί όμως πρόλαβαν και κατέφυγαν στα μικρά οχυρά (της Σηστού).
Ο Κόνων, ενώ έφευγε με τα εννιά πλοία του, όταν κατάλαβε ότι οι Αθηναίοι είχαν καταστραφεί, αφού προσορμίστηκε στην Αβαρνίδα, το ακρωτήρι της Λαμψάκου, πήρε από εκεί τα μεγάλα πανιά των πλοίων του Λυσάνδρου· κι ο ίδιος με τα οχτώ πλοία έπλευσε για τον Ευαγόρα της Κύπρου, ενώ η Πάραλος προς την Αθήνα για να αναγγείλει τα γεγονότα.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

28η Οκτωβρίου 1940



Το βίντεο αποτελεί ένα αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940. Η σύνθεσή του περιλαμβάνει αφηγήσεις, επιμέρους βίντεο, τραγούδια και ηχητικά ντοκουμέντα, τα οποία μπορείτε να δείτε σύντομα στο παρακάτω πρόγραμμα που ακολουθεί. Το χρονικό των αφηγήσεων διάβασαν στη διάρκεια της σχολικής γιορτής οι μαθητές της Β΄ τάξης Καστέλος Νίκος και Μιχαηλάκη Λουίζα.

Το τελευταίο μέρος του βίντεο αποτελεί ένα αφιέρωμα στην τοπική ιστορία της δημοτικής ενότητας Ελευθερών, με ξεχωριστή αναφορά σε καθένα από τα επτά χωριά του δήμου μας (Ν. Πέραμο, Ν. Ηρακλίτσα, Άγιο Ανδρέα, Ελευθεραί, Ελαιοχώρι, Μυρτόφυτο, Φωλιά). Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από βιβλία τοπικής ιστορίας αλλά και από μαρτυρίες κατοίκων, στοιχεία τα οποία συνέλεξαν οι μαθητές του σχολείου μας το 2012 (όλες οι πηγές αναφέρονται στο τέλος του βίντεο) . Η προσπάθεια εκείνη, που πραγματοποιήθηκε και με τη βοήθεια του καθηγητή Βαλσαμίδη Γιώργου, ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά από αίτημα πολλών, με τη δημιουργία του βίντεο-αφιερώματος στο 1940 από την υπεύθυνη της γιορτής κ. Φελλαχίδου Σοφία.



Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Η πτώχευση του 1893 και ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος


΄

Iστορία Γ΄ Λυκείου ανθρωπιστικών σπουδών

Τα εθνικά δάνεια


Ιστορία Γ΄ Λυκείου ανθρωπιστικών σπουδών

Έκθεση Β΄ Λυκείου, Ελεύθερος χρόνος

Με την τεχνική της ιδεοθύελλας οι μαθητές του Β3 εξέφρασαν την άποψή τους για τον ελεύθερο χρόνο στη ζωή τους, η οποία αποτυπώθηκε στο παρακάτω συννεφόλεξο.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Ορισμός
Ελεύθερος ονομάζεται ο χρόνος, τον οποίο ο άνθρωπος, πλήρως απαλλαγ­μένος από επαγγελματικές ή άλλου είδους υποχρεώσεις, μπορεί να τον αξιοποιήσει, συμφωνά με την προσωπική βούληση και τις επιθυμίες του.
Ο άνθρωπος έχει σήμερα περισσότερο ελεύθερο χρόνο
Γιατί:
1.   Μείωσε με την τεχνολογική πρόοδο και τον αυτοματισμό το χρόνο απασχόλησης του.
2.   Αύξησε την παραγωγή με λιγότερο χρόνο απασχόλησης.
3.   Εκμηδένισε τις αποστάσεις με την τελειοποίηση των συγκοινωνιακών μέσων.
4.   Με την καθιέρωση του πενθημέρου μείωσε τις εργάσιμες ημέρες.
5.   Με τους συνδικαλιστικούς αγώνες κατέκτησε την οκτάωρη εργασία.
6.   Καθιέρωσε το θεσμό της ετήσιας άδειας.
7.   Βελτίωσε το βιοτικό του επίπεδο.
8.   Καθιέρωσε τις ημέρες των γιορτών αργίας για κάθε έτος.

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Γεώργιος Βιζυηνός, Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου

Τα φύλλα εργασίας που ακολουθούν περιέχουν μια πρόταση διδασκαλίας του διηγήματος "Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου" με ομαδοσυνεργατική μέθοδο, που στόχο έχει μέσα από τη βιωματική προσέγγιση, το παιχνίδι ρόλων και τη χρήση τεχνολογίας, να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του κειμένου και την προσπέλαση των παιδιών στη λογοτεχνία.

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Γεώργιος Βιζυηνός, Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου


Το SlideShare περιέχει εργασίες των μαθητών του Β2 τμήματος Λυκείου Ν.Περάμου στο μάθημα της Λογοτεχνίας, κατά τη διδασκαλία του διηγήματος του Γεωργίου Βιζυηνού.

Γεώργιος Βιζυηνός, Ποιος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου


ergasia

kiamilis

Τα κόμικ σχεδίασαν με βάση το διήγημα ο Θανάσης Νίπολι και η Έλενα Στράντζα.

Γεώργιος Βιζυηνός, Ποιος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου









































Τον χάρτη Google, που περιέχει δείκτες τους τόπους δράσης του διηγήματος "Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου", σχεδίασε η Κατερίνα Πέτκα και ο Θοδωρής Κοντίδης, ενώ την αφίσα με την οποία καταζητείται ο φονιάς στο διήγημα σχεδίασε η Αθηνά Κόλλια.

Γεώργιος Βιζυηνός


Τη συνέντευξη από το Γ.Βιζυηνό "πήρε" η Φωτεινή Κοκκονάκη.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Ξενοφώντος Ελληνικά 2.1. 25-26



Θέμα: Η ανησυχία του Αλκιβιάδη

 Μετάφραση
 Ο Αλκιβιάδης, όταν παρατήρησε από ψηλά από τα τείχη του πύργου του ότι οι Αθηναίοι είχαν αγκυροβολήσει σε ανοιχτή αμμώδη παραλία και μακριά από κάθε πόλη και ότι αναζητούσαν τα εφόδια από τη Σηστό, που απείχε από τα πλοία δεκαπέντε στάδια, ενώ οι εχθροί βρίσκονταν σε λιμάνι και είχαν τα πάντα κοντά σε πόλη τους, τους είπε ότι δεν είχαν αράξει σε καλό μέρος και τους συμβούλευσε να μετακινηθούν στη Σηστό, αλλάζοντας αγκυροβόλι, κοντά σε λιμάνι και στην πόλη· «εκεί αν είστε, μπορείτε να ναυμαχήσετε -είπε- όταν το θελήσετε».
Οι στρατηγοί όμως -ιδίως ο Τυδέας και ο Μένανδρος- τον πρόσταξαν να φύγει· γιατί (του είπαν) ότι τώρα οι ίδιοι είναι στρατηγοί και όχι εκείνος. Έτσι ο Αλκιβιάδης σηκώθηκε και έφυγε.

Δομικά στοιχεία της ενότητας
1.      Οι διαπιστώσεις του Αλκιβιάδη
2.      Οι συστάσεις του
3.      Η απήχηση των προτροπών του

Η βιομηχανία


Ιστορία Γ΄ Λυκείου ανθρωπιστικών σπουδών

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Θέματα για συζήτηση σχετικά με τη λακωνική έκφραση


Στο φύλλο εργασίας που ακολουθεί προτείνεται η ομαδοσυνεργατική μέθοδος, το παιχνίδι ρόλων και η διεξαγωγή debate, για την διδασκαλία των θεμάτων έκθεσης σχετικά με τη λακωνική έκφραση.


Θέματα για συζήτηση σχετικά με τη λακωνική έκφραση from ΣΟΦΙΑ ΦΕΛΛΑΧΙΔΟΥ

ΓΛΩΣΣΑ
Ορισμός
Γλώσσα είναι ένας συμβατός κώδικας επικοινωνίας, αποτελούμενος από σύνολο σημείων στηριγμένων πάνω σε αρχές και κανόνες, τον οποίο χρησι­μοποιούν τα μέλη μιας γλωσσικής κοινότητας, προκειμένου να επικοινωνή­σουν μεταξύ τους.
Η σημασία της γλώσσας για τον άνθρωπο
Η γλώσσα ως όργανο επικοινωνίας καθορίζει τη ζωή του ανθρώπου σ' όλους τους τομείς.
1. Κοινωνικό
Συντελεί στην κοινωνικοποίηση του ανθρώπου με την:
    ανάπτυξη διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων για την ειρηνική επίλυση των διαφορών
    διευκόλυνση της συνεργασίας, της συνεννόησης και του καλυτέρου συντονισμού στον εργασιακό χώρο, για ποιοτική βελτίωση του παρα­γόμενου έργου
    σύναψη διαπροσωπικών σχέσεων και την ανάπτυξη δεσμών φιλίας και αγάπης των ανθρώπων.

Θέματα για συζήτηση σχετικά με τη λακωνική έκφραση


Τα παρακάτω βίντεο μπορούν να αποτελέσουν την αφόρμηση για συζήτηση μέσα στην τάξη. Τα δύο πρώτα σχετίζονται με τη δύναμη της γλώσσας και τα επόμενα με τη συντόμευση του λόγου, ως χαρακτηριστικό των νέων της σύγχρονης εποχής.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ξενοφώντος Ελληνικά 2.1. 20-24

Θέμα: Η πρόσκληση των Αθηναίων για ναυμαχία και η τακτική του Λυσάνδρου
H εικόνα σχεδιάστηκε με το www.easel.ly, σύμφωνα με τα δεδομένα των παραγράφων 20-22.

  Μετάφραση
Οι Αθηναίοι πλέοντας από κοντά αγκυροβόλησαν στον Ελαιούντα της Χερσονήσου με εκατόν ογδόντα πλοία. Ενώ λοιπόν γευμάτιζαν εκεί, έμαθαν τα νέα για τη Λάμψακο και αμέσως ανοίχτηκαν για τη Σηστό.
Από εκεί, αφού εφοδιάστηκαν με τρόφιμα, έπλευσαν αμέσως στους Αιγός ποταμούς, απέναντι από τη Λάμψακο· στο μέρος αυτό ο Ελλήσποντος έχει πλάτος περίπου δεκαπέντε στάδια. Κι εκεί έπαιρναν το δείπνο τους.
Ο Λύσανδρος την επόμενη νύχτα, όταν ξημέρωνε, έδωσε σήμα στα πληρώματα, αφού προγευματίσουν, να επιβιβαστούν στα πλοία· και αφού έκανε όλες τις προετοιμασίες σαν για ναυμαχία και ενώ τοποθετούσε στα πλάγια των πλοίων παραπετάσματα, προειδοποίησε να μην απομακρυνθεί κανένας από την παράταξη μήτε να ανοιχτεί στο πέλαγος.
Οι Αθηναίοι αμέσως με την ανατολή του ήλιου παρατάχτηκαν κατά μέτωπο μπροστά στο λιμάνι για ναυμαχία. Επειδή όμως ο Λύσανδρος δεν έβγαλε τα πλοία του για να τους αντιμετωπίσει -ήταν άλλωστε αργά- γύρισαν πάλι στους Αιγός ποταμούς.
Τότε ο Λύσανδρος διέταξε τα πιο γρήγορα πλοία του να ακολουθούν τους Αθηναίους και αφού παρατηρήσουν τι κάνουν όταν αποβιβαστούν στην ξηρά, να αποπλεύσουν και να του το ανακοινώσουν. Στο μεταξύ δεν αποβίβασε από τα πλοία τους στρατιώτες του, παρά μόνο αφού επέστρεψαν τα ταχύπλοα. Την τακτική αυτή την ακολουθούσε για τέσσερις μέρες, ενώ οι Αθηναίοι έβγαιναν στην ανοιχτή θάλασσα για να τον αντιμετωπίσουν.

Η διανομή των εθνικών κτημάτων


Ιστορία Γ΄ Λυκείου ανθρωπιστικών σπουδών

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Ξενοφώντος Ελληνικά 2.1. 16-19

Θέμα: Οι κινήσεις των αντιπάλων και η άλωση της Λαμψάκου

Μετάφραση
Οι Αθηναίοι έχοντας ορμητήριο τη Σάμο λεηλατούσαν τη χώρα του βασιλιά και έπλεαν εναντίον της Χίου και της Εφέσου και προετοιμάζονταν για ναυμαχία· και εξέλεξαν ως στρατηγούς επίσης, εκτός από αυτούς που υπήρχαν, το Μένανδρο, τον Τυδέα και τον Κηφισόδοτο.
Ο Λύσανδρος απέπλευσε από τη Ρόδο, παραπλέοντας τα παράλια της Ιωνίας, για τον Ελλήσποντο με σκοπό να εμποδίσει τον απόπλου των αθηναϊκών πλοίων και να υποτάξει τις πόλεις που είχαν αποστατήσει από αυτούς (Λακεδ.). Συγχρόνως και οι Αθηναίοι βγήκαν από το λιμάνι της Χίου στην ανοιχτή θάλασσα· γιατί τα παράλια της Μ. Ασίας ήταν εχθρικά σ’ αυτούς.
Ο Λύσανδρος έπλεε παραλιακά από την Άβυδο για τη Λάμψακο, που ήταν σύμμαχος των Αθηναίων· οι κάτοικοι της Αβύδου και οι λοιποί σύμμαχοι (των Λακεδ.) έφτασαν πεζοί· και αρχηγός αυτών ήταν ο Θώραξ ο Λακεδαιμόνιος.
Κι αφού έκαναν επίθεση στην πόλη, την κυρίεψαν με έφοδο και τη λεηλάτησαν οι στρατιώτες, καθώς ήταν πλούσια και γεμάτη κρασί, σιτάρι και άλλα εφόδια· όλους όμως τους πολίτες ο Λύσανδρος τους άφησε ελεύθερους.