Οδυσσέας Ελύτης
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015
Ξενοφώντος Ελληνικά 2.2, 16-23
To αρχαίο κείμενο των παραγράφων 2.2, 16-23 από τα Ελληνικά του Ξενοφώντα μετέγραψε σε ψηφιακή αφήγηση η Αρετή.
Ξενοφώντος Ελληνικά 2.2, 20-23
Με αφορμή τη φράση "ἀντειπόντων τινῶν, πολύ πλειόνων συνεπαινεσάντων", οι μαθητές του Α2 φαντάστηκαν ότι είναι Αθηναίοι, που επιδοκίμασαν την πολιτική του Θηραμένη ή την απέρριψαν, και στη συνέχεια έγραψαν, όντας σε ρόλο, τις φράσεις που θα απηύθυναν στον ίδιο τον Θηραμένη, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα, για να ανακοινώσει τους όρους συνθηκολόγησης με τους Σπαρτιάτες.
Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015
Ξενοφώντος Ελληνικά 2.2, 20-23
Ξενοφώντος Ελληνικά 2.2, 16-19
Σχέδιο: Αρετή
Το slideshare περιέχει εργασίες δημιουργικής γραφής μέσα από παιχνίδι ρόλων, από τους μαθητές του Α2.
Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015
Ξενοφώντος Ελληνικά 2.2, 16-19
Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015
Προβολή ταινιών και ψηφοφορία
Περισότερες πληροφορίες για τη δράση, φωτογραφίες, καθώς και σχετικό βίντεο θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Λυκείου.
Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015
To μοιρολόγι της φώκιας Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Το slideshare περιέχει μια πρόταση διδασκαλίας του διηγήματος του Παπαδιαμάντη με την ομαδοσυνεργατική μέθοδο που αξιοποιεί και τις ΤΠΕ, και το αποτέλεσμα της εργασίας των μαθητών του Β3 τμήματος.
Το μοιρολόγι της φώκιας Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
to moirologi tis fokias My Animoto Video
O μαθητές του Β3 ζωγράφισαν τα πρόσωπα ή σκηνές του διηγήματος.
Το μοιρολόγι της φώκιας Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Εικόνες από το βίο και το έργο του Παπαδιαμάντη, από την Ελένη Παπακωνσταντίνου.
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015
Έκθεση Β΄ Λυκείου, Η είδηση και το σχόλιο
Το φύλλο εργασίας που ακολουθεί περιέχει μία πρόταση για τη διδασκαλία του μαθήματος της Έκθεσης Β΄ Λυκείου "Η είδηση και το σχόλιο". Συγκεκριμένα προτείνει διδασκαλία με ομαδοσυνεργατική και βιωματική μέθοδο των εξής υποενοτήτων: Το γεγονός και το σχόλιο στην είδηση, Και η στίξη είναι σχόλιο, Προβολή και διαφοροποίηση της είδησης, Παρεμβολή ξένου σχολίου στην είδηση, Διαπλοκή του γεγονότος με το σχόλιο στην είδηση.
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Έκθεση Β΄ Λυκείου, Η είδηση και το σχόλιο
Eργασίες του Β3 τμήματος στο κεφάλαιο "Η είδηση και το σχόλιο" (σελίδες 14-22)
Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015
Ξενοφώντος Ελληνικά 2.2,.1-4
Ο Λύσανδρος στέλνει στην Αθήνα όλους τους Αθηναίους, επιδιώκοντας, με τη συγκέντρωση πολλών στο άστυ, να υπάρχει πείνα, δεδομένου και του αποκλεισμού του λιμανιού του Πειραιά.
Οι μαθητές του Α2 σε ρόλο: γράφουν ως Αθηναίοι τις αντιδράσεις τους, τη νύχτα που έφτασε η Πάραλος στην Αθήνα, για να αναγγείλει την ήττα στους Αιγός Ποταμούς.
Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015
Ξενοφώντα Ελληνικά 2.1, 30-32
Ασκήσεις δημιουργικής γραφής από τους μαθητές του Α2 τμήματος ΓΕΛ Ν.Περάμου
Θέμα: Η επιστροφή των νικητών στη Λάμψακο· η δίκη και η εκτέλεση των αιχμαλώτων
Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015
Διονυσίου Σολωμού, Ο Κρητικός
Το φύλλο εργασίας, που ακολουθεί, εκπονήθηκε με την πολύτιμη βοήθεια της κ. Οφρρυδοπούλου Αθηνάς, φιλολόγου στο ΓΕΛ Χρυσούπολης, και χρησιμοποιήθηκε για τη διδασκαλία του ποιήματος "Ο Κρητικός" στη Λογοτεχνία Γ΄ Λυκείου ανθρωπιστικών σπουδών, αφού το μάθημα αποδεσμεύτηκε από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Η διδασκαλία οργανώθηκε σε ομάδες και η ενασχόληση των παιδιών με το κείμενο περιορίστηκε αποκλειστικά στην τάξη, χωρίς πρόσθετο φόρτο εργασίας για το σπίτι. Ακολουθεί η ανάγνωση του ποιήματος από τη Λυδία Κονιόρδου.
ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Διαβάζει η Λυδία Κονιόρδου
Διονυσίου Σολωμού, Ο Κρητικός
Όταν η λογοτεχνία αποδεσμεύεται από το εξετασιοκεντρικό σύστημα, η τάξη μπορεί να δουλέψει και κατ' αυτόν τον τρόπο...
H φεγαροντυμένη... από τους μαθητές της Γ΄ λυκείου ανθρωπιστικών σπουδών.
Ακολουθούν ασκήσεις δημιουργικής γραφής.
Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015
Ξενοφώντος Ελληνικά 2.1, 27-29
Ξεφυλλίστε το βιβλίο, για να δείτε σε εικονογράφηση το στρατήγημα του Λυσάνδρου
Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015
28η Οκτωβρίου 1940
Το βίντεο αποτελεί ένα αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940. Η σύνθεσή του περιλαμβάνει αφηγήσεις, επιμέρους βίντεο, τραγούδια και ηχητικά ντοκουμέντα, τα οποία μπορείτε να δείτε σύντομα στο παρακάτω πρόγραμμα που ακολουθεί. Το χρονικό των αφηγήσεων διάβασαν στη διάρκεια της σχολικής γιορτής οι μαθητές της Β΄ τάξης Καστέλος Νίκος και Μιχαηλάκη Λουίζα.
Το τελευταίο μέρος του βίντεο αποτελεί ένα αφιέρωμα στην τοπική ιστορία της δημοτικής ενότητας Ελευθερών, με ξεχωριστή αναφορά σε καθένα από τα επτά χωριά του δήμου μας (Ν. Πέραμο, Ν. Ηρακλίτσα, Άγιο Ανδρέα, Ελευθεραί, Ελαιοχώρι, Μυρτόφυτο, Φωλιά). Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από βιβλία τοπικής ιστορίας αλλά και από μαρτυρίες κατοίκων, στοιχεία τα οποία συνέλεξαν οι μαθητές του σχολείου μας το 2012 (όλες οι πηγές αναφέρονται στο τέλος του βίντεο) . Η προσπάθεια εκείνη, που πραγματοποιήθηκε και με τη βοήθεια του καθηγητή Βαλσαμίδη Γιώργου, ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά από αίτημα πολλών, με τη δημιουργία του βίντεο-αφιερώματος στο 1940 από την υπεύθυνη της γιορτής κ. Φελλαχίδου Σοφία.
Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015
Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015
Έκθεση Β΄ Λυκείου, Ελεύθερος χρόνος
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015
Γεώργιος Βιζυηνός, Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου
ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Γεώργιος Βιζυηνός, Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου
Γεώργιος Βιζυηνός, Ποιος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015
Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015
Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015
Ξενοφώντος Ελληνικά 2.1. 25-26
Θέμα: Η ανησυχία του Αλκιβιάδη
Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015
Θέματα για συζήτηση σχετικά με τη λακωνική έκφραση
Στο φύλλο εργασίας που ακολουθεί προτείνεται η ομαδοσυνεργατική μέθοδος, το παιχνίδι ρόλων και η διεξαγωγή debate, για την διδασκαλία των θεμάτων έκθεσης σχετικά με τη λακωνική έκφραση.
Θέματα για συζήτηση σχετικά με τη λακωνική έκφραση
Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015
Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015
Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015
Ξενοφώντος Ελληνικά 2.1. 20-24
Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015
Ξενοφώντος Ελληνικά 2.1. 16-19
Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015
Κρητικός, Διονυσίου Σολωμού
Η ακόλουθη διδακτική πρόταση - αφόρμηση για τη διδασκαλία του ποιήματος στηρίχτηκε στην ιδέα της αγαπημένης φίλης μου Αθηνάς Οφρυδοπούλου, φιλολόγου στο ΓΕΛ Χρυσούπολης.
Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, εργάστηκαν πάνω στους στίχους των τραγουδιών "Όνειρο ήτανε", "Αχ θάλασσά μου σκοτεινή", "Θάλασσα πλατιά" και "Σιωπή". Συγκεκριμένα, τους δόθηκαν οι στίχοι των τραγουδιών αυτών, με ενδιάμεσα κενά, και τους ζητήθηκε να τους συμπληρώσουν, όπως νομίζουν οι ίδιοι, ασκούμενοι στη δημιουργική γραφή. Στη συνέχεια άκουσαν τα τραγούδια στην τάξη και τα σύγκριναν με όσα οι ίδιοι έγραψαν.
Πέρα από την ευχάριστη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στην τάξη, οι μαθητές κατέγραψαν στον πίνακα λέξεις, εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα που τους έμειναν από αυτή την ενασχόληση, οι οποίες αποτέλεσαν το συννεφόλεξο που ακολουθεί. Έτσι, χωρίς καν να διαβάσουν το κείμενο του ποιήματος, είχαν μπροστά τους την υπόθεση του Κρητικού!!!
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015
Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015
Γ.Βιζυηνού, Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου
Το διήγημα «Ποιος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου» γράφτηκε στο Λονδίνο το 1883. Το θέμα του αντλήθηκε από την οικογενειακή ιστορία του Βιζυηνού. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ιστορία του αδικοσκοτωμένου μεγαλύτερου αδερφού του Βιζυηνού, του Χρηστάκη, και αποτελεί την «ανατομία ενός εγκλήματος». Ο Παλαμάς το χαρακτηρίζει «οικογενειακή τραγωδία». Το διήγημα συνδυάζει το δραματικό με το αινιγματικό στοιχείο και έχει «αστυνομική» πλοκή: η πορεία προς την αλήθεια γίνεται μέσα από τη συνύφανση διαφόρων επεισοδίων, που σταδιακά οδηγούν στη λύση του μυστηρίου. Ως προς την έκταση, το έργο είναι πολυπρόσωπο και μοιάζει με μικρό μυθιστόρημα.
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015
Έκθεση Β΄ Λυκείου, Τεχνολογία
Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015
Οι παραγωγικές δυνάμεις μέσα και έξω από την Ελλάδα και η "Μεγάλη Ιδέα"
Ιστορία Γ΄ Λυκείου Ανθρωπιστικών σπουδών
Ξενοφών Γρύλλου Ερχιεύς, Ερωτήσεις από την εισαγωγή
Ξενοφών |
- Nα δώσετε βασικές πληροφορίες για την καταγωγή του Ξενοφώντα και για το οικογενειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε.
- Σε ποια εποχή έζησε ο Ξενοφών; Να αναφέρετε το πιο σημαντικό για τον ίδιο γεγονός της εποχής εκείνης και να αιτιολογήσετε την επιλογή σας.
- Να σημειώσετε επιγραμματικά ποιες στρατιωτικές υπηρεσίες προσέφερε ο Ξενοφών και σε ποιον.
- Ποιο γεγονός ή ποια προσωπική επιλογή του ιστορικού τον οδήγησε σε ρήξη με την πατρίδα του την Αθήνα;
- Με βάση τα στοιχεία της εισαγωγής του βιβλίου σας να γράψετε ένα βιογραφικό σημείωμα για τον Ξενοφώντα αναφέροντας τους σημαντικότερους, κατά την κρίση σας, σταθμούς στη ζωή του.
- Να εξηγήσετε γιατί οι Αθηναίοι εξόρισαν τον Ξενοφώντα από την πατρίδα του (394 π. Χ.) και γιατί πολύ αργότερα (365 π. Χ.) ανακάλεσαν αυτή τους την απόφαση. Να αιτιολογήσετε και τις δυο αποφάσεις των Αθηναίων.
- Ποιες ήταν οι σχέσεις του ιστορικού με την πόλη της Σπάρτης; Να τεκμηριώσετε την απάντησή σας με στοιχεία από την εισαγωγή του βιβλίου σας.
- Ποια γεγονότα έπαιξαν κατά την κρίση σας σημαντικό ρόλο στη ζωή του Ξενοφώντα; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.
- Να αναφέρετε ποια μόρφωση διέθετε ο Ξενοφών και ποιο ρόλο έπαιξε σ’ αυτήν η καταγωγή του και η κοινωνική τάξη στην οποία ανήκε.
Το έργο του. Ενδιαφέροντα και ιδέες
- Ποια ιστορικά πρόσωπα άσκησαν μεγάλη επίδραση στην προσωπικότητα και στις ιδέες του Ξενοφώντα;
- Σε ποιες κατηγορίες κατατάσσονται τα έργα του και με ποια σειρά εκτιμούν οι μελετητές ότι γράφτηκαν;
- Να αναφέρετε ενδεικτικά ένα ή δυο τίτλους και από τις τρεις κατηγορίες των έργων του ιστορικού.
- Να αναφέρετε τρία από τα πιο δημοφιλή έργα του Ξενοφώντα, που χρησιμοποιήθηκαν ως διδακτικά βιβλία από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα.
- Να εξηγήσετε γιατί δεν είναι εύκολη η χρονολογική κατάταξη των έργων του Ξενοφώντα ούτε η διάκριση του φιλολογικού είδους στο οποίο ανήκει καθένα από αυτά.
- Ο Ξενοφών είχε τη φιλοδοξία να συνεχίσει το έργο του Θουκυδίδη. Πόσο επιτυχημένη θεωρείται η προσπάθειά του από διάφορους μελετητές;
- «Πολλά παραδείγματα … αδικήσει» (Βλ. σχολικό βιβλίο, σ. 32): Ποια ηθική αρχή προβάλλει ο ιστορικός στο προηγούμενο απόσπασμα από τα Ἑλληνικά του και ποια σημασία της αποδίδει για την τροπή και την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων;
- Ποιο χαρακτηρισμό απέδωσαν στον Ξενοφώντα οι θαυμαστές του έργου του στη ρωμαϊκή εποχή και γιατί;
- Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του έργου του Ξενοφώντα;
- Από ποιο χρονικό σημείο αρχίζει και σε ποιο τελειώνει η ιστορική αφήγηση του Ξενοφώντα στα «Ἑλληνικά»;
Τρίτη 19 Μαΐου 2015
Πανελλήνιες 2015-Θέματα
Νεοελληνική Γλώσσα
Νεοελληνική Γλώσσα Απαντήσεις ΚΕΕ Πηγή: http://eranistria.blogspot.gr
Ιστορία Γενικής Παιδείας
Nεοελληνική Λογοτεχνία Κατεύθυνσης
Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατεύθυνσης Απαντήσεις ΚΕΕ Πηγή: http://eranistria.blogspot.gr
Αρχαία Ελληνικά Κατεύθυνσης
Λατινικά Κατεύθυνσης
Ιστορία Κατεύθυνσης
Ιστορία Κατεύθυνσης Απαντήσεις ΚΕΕ Πηγή: http://dimichri65.blogspot.gr/
Δευτέρα 11 Μαΐου 2015
Σαίξπηρ vs Ελύτης μέσα από τη ζωγραφική
Μετά από επιθυμία των ίδιων των μαθητών να διαβάσουμε και ξένη λογοτεχνία, ασχοληθήκαμε στην τάξη με το "Σονέτο 18" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ παράλληλα με τη "Μαρίνα των βράχων" του Οδυσσέα Ελύτη. Οι μαθητές του Β2 τμήματος Λυκείου Ν.Περάμου εντόπισαν τα κοινά θέματα των δύο ποιημάτων και έγραψαν αφορμώμενοι από αυτά και από εικαστικούς πίνακες που τους δόθηκαν τις δικές τους ιστορίες, ασκούμενοι στη δημιουργική γραφή και την τέχνη. Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους ακολουθούν στο slideshare.
Τετάρτη 6 Μαΐου 2015
Λυσίου Υπέρ Μαντθέου, Δραματοποίηση του λόγου
Ακολουθεί έντυπο πρόσκλησης στην εκδήλωση και βίντεο με εικόνες από τη δραματοποίηση, αν και οι ίδιοι οι μαθητές ανέβασαν αυτούσιο το υλικό.
Πρόσκληση
Σάββατο 2 Μαΐου 2015
Η μυστική παπαρούνα του Στρατή Μυριβήλη
Τα φύλλα εργασίας που ακολουθούν περιέχουν μια πρόταση για τη διδασκαλία του αποσπάσματος "Η μυστική παπαρούνα" του Στρατή Μυριβήλη από το έργο του "Η ζωή εν τάφω". Η συγκεκριμένη πρόταση αξιοποιεί την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, τη βιωματική προσέγγιση και τη χρήση ΤΠΕ.
ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η μυστική παπαρούνα του Στρατή Μυριβήλη
Eργασίες των μαθητών του Β2 τμήματος Λυκείου Ν.Περάμου στο απόσπασμα "Η μυστική παπαρούνα" από το έργο "Η ζωή εν τάφω" του Στρατή Μυριβήλη, κατά τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας Β΄ Λυκείου.
Η μυστική παπαρούνα του Στρατή Μυριβήλη
Το βίντεο αποτελεί μια οπτικοποίηση αποσπάσματος από το κείμενο του σχολικού βιβλίου της Β΄ Λυκείου.
Μουσική: One man's dream Yanni
Αφήγηση: Στάθης Κομματάς